Kinderergotherapie kan een grote meerwaarde bieden op scholen. Ik kan meedenken in advisering rondom meubiliar, zit- en werkhouding maar denk ook aan workshops rondom prikkelverwerking & alertheid of schrijfvaardigheden verzorgen. Leerkrachten ondersteunen in het implementeren van adviezen op gebied van prikkelverwerking behoort ook tot de mogelijkheden.
Kindgericht kan gedacht worden aan screening van de kleurtervaardigheden, (voorbereidend) schrijven, zelfredzaamheid, participatie in de klas, prikkelverwerking of concentratieproblemen. Sommige kinderen zijn gebaat bij aangepast meubiliar, ik kan ondersteunen in de aanvraag hiervan en de noodzakelijke rapportage verzorgen.
In het Voortgezet Onderwijs kunnen kinderen aanlopen tegen planningsproblemen. Bijvoorbeeld het organiseren van alle verschillende vakken en het vele huiswerk. Maar ook vermoeidheidsklachten door de toenemende belasting, hoe vindt je evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid met de druk vanuit school, sociale activiteiten, sport en hobbies. Vaak moet ook ineens veel meer geschreven worden dan in het basisonderwijs waar meer op de chromebook, snappet of Ipad kon. Tempo niet kunnen bijhouden, slechte leesbaarheid en kramp zijn veel gehoorde klachten.
Door Covid hebben veel leerlingen achterstanden opgelopen in het onderwijs. Kinderergotherapie kan hierbij ondersteunen. Denk weer aan schrijfproblemen maar ook kinderen die thuis bijvoorbeeld ineens veel beter presteerden doordat de prikkels in de klas wegvielen.